Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η επίδραση της κόπωσης στη νευρομυϊκή συναρμογή

Η επίδραση της κόπωσης στη νευρομυϊκή συναρμογή

Υποθέτω ότι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η κόπωση μειώνει τη νευρομυϊκή συναρμογή, αλλά μπορώ να δω κάποιες πρακτικές συνέπειες που συχνά αγνοούνται.
Για τη βελτιστοποίηση της κινητικής μάθησης πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η κόπωση, οι βασικές κινητικές δεξιότητες μαθαίνονται καλύτερα και τελειοποιούνται σε ένα πλαίσιο που είναι απαλλαγμένο από άγχος, πόνο και κούραση.
Την επόμενη φορά που θα κάνετε οποιαδήποτε προπόνηση με την πρόθεση της βελτίωσης του νευρομυϊκού συντονισμού, συνειδητοποιήστε ότι η εκτέλεση των κινήσεων με ταχύτητα, ένταση και χωρίς επαρκή ανάπαυση μεταξύ των προσπαθειών μπορεί να λειτουργήσει σε αντίθεση με τους στόχους σας.
Η ικανότητα να λειτουργεί σωστά το σώμα υπό κόπωση είναι μια δεξιότητα από μόνη της (αντοχή στη δύναμη, αντοχή στην ταχύτητα κ.α.).
Σχεδόν όλα τα αθλήματα απαιτούν από τους αθλητές να δείξουν τις ικανότητές τους, ενώ βρίσκονται σε κόπωση.
Πιστεύω ότι μπορείτε να μειώσετε το βαθμό στον οποίο η κόπωση βλάπτει τις δεξιότητες των αθλητών, κάνοντας προπόνηση αυτών των δεξιοτήτων ενώ βρίσκονται σε κόπωση, αλλά δεν μπορείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητες που απαιτούν νευρομυϊκή συναρμογή όταν ο αθλητής βρίσκεται σε κόπωση.
Πολλές φορές μετά από αγώνες ακούω αναλύσεις του τύπου ο τάδε αθλητής χρειάζεται βελτίωση στην τάδε κίνηση, αν το δούμε πιο ψύχραιμα θα δούμε ότι δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά τις κινήσεις προς το τέλος του αγώνα και ενώ βρίσκεται σε κόπωση.
Έχω παρατηρήσει πολύ συχνά σε αγώνες, τις ικανότητες κάποιων αθλητών να επιδεινώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, καθώς το γαλακτικό οξύ αλλάζει την οξεοβασική ισορροπία και η αμμωνία, η οποία προέρχεται από τον καταβολισμό των αμινοξέων αυξάνεται, περνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και δημιουργεί διανοητική σύγχυση.
Δεν είναι μόνο το θέμα ότι αισθάνονται πολύ κουρασμένοι για να εκτελέσουν τις κινήσεις, περισσότερο είναι που αισθάνονται λίγο σαν να είναι "μεθυσμένοι", αισθάνονται έλλειψη ισορροπίας, έλλειψη συγκέντρωσης και προχειρότητα στην κίνησή τους.
Τα κατάλληλα προπονητικά ερεθίσματα τη σωστή χρονική στιγμή και στη σωστή ποσότητα θα δώσουν τη δυνατότητα στους αθλητές να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του αθλήματος.
Τέλος η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, τη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας και την υποστήριξη των ενεργειακών αποθεμάτων, ώστε ο αθλητής να μην φθάσει στον καταβολισμό αμινοξέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...