Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

3ΠΟΝΤΟ -Προπονητική εκπομπή για Μπάσκετ - Τάκης Πανούλιας



Θέλει χτίσιμο…τα υλικά; 


Του Τάκη Πανούλια



Θα κάνει ζημιές!
Όταν μια πρωτάρα ξεκινά με μια εμφατική νίκη, απέναντι σε μια ομάδα που είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα του θεσμού, και πέρυσι έφθασε στα προημιτελικά, δεν μπορεί παρά να είναι ευτυχισμένη. Η Bizkaia Bilbao του δικού μας Φώτη Κατσικάρη στο πρώτο της αγώνα στην Euroleague έδειξε τα δόντια της απέναντι στον Ολυμπιακό και πήρε εκτός από την νίκη και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.  

Η Bilbao δείχνει επικίνδυνη για κάθε αντίπαλο στον όμιλο της που θα πάει απροετοίμαστος. Πολλοί παίκτες της δεν στερούνται εμπειριών, το αντίθετο μάλιστα. Παίκτες όπως οι Hervelle, Banic, D'or Fischer, Mumbru, Vasiliadis, Lopez και Grimau έχουν πίσω τους πολλά χιλιόμετρα. Ο Aaron Jackson είναι ο άνθρωπος που τρέχει την ομάδα. Παίκτης πολύ καλός αλλά και κοντρολαρισμένος.  

Bilbao - το ρόστερ
PG: Aaron Jackson, Raul Lopez
SG: Roger Grimau, Janis Blums, Josh Fisher
SF: Alex Mumbru, Κώστας Βασιλειάδης
PF: Axel Hervelle, Marko Banic, Stevic Oliver, Μ. Κακιούζης
C: D'Or Fischer, Δημήτρης Μαυροεϊδής, Tomas Hampl  

Ήταν απλά κακός  
Ο Ολυμπιακός δεν πήρε τίποτα από το παιχνίδι καθώς φάνηκε ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα. Μπορεί απλά να ήταν μια κακή βραδιά για τους "κόκκινους". Είχε απουσίες που θα δούμε σε ποιο βαθμό θα αποδειχθούν καθοριστικές. Απλά μερικά ερωτηματικά τα έθεσε η εμφάνισή του στην Bilbao Arena.  

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι αυτή είναι η πιο αδύναμη ομάδα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα δεν έχει βάθος στο ρόστερ της, τουλάχιστον για μια καλή πορεία. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες απλά το πρόβλημα είναι πόσο καλοί είναι και πόσο έχουν αφομοιώσει τους ρόλους τους.  

Στους κοντούς, η απώλεια του Milos Teodosic και του Παπαλουκά αδυνάτισε πολύ την θέση του Point Guard και το βάρος λογικά θα πέσει στον Σπανούλη. Ο Λαρισαίος είναι μεν από τους καλύτερους guards στην Ευρώπη, κυρίως γιατί είναι εξαιρετικός στην διείσδυση. Αλλά τα λάθη που κάνει είναι μεγάλη πληγή.  

Υπάρχουν βέβαια πολλά παιδιά στην θέση όπως ο Lucas, ο Μάντζαρης, ο Σλούκας και ο Κατσίβελης.  

Περισσότερο από όλους φαίνεται να προορίζεται για την θέση του PG o νεοφερμένος Kalin Lucas που θα προσπαθήσει να πάρει πολύ χρόνο στην θέση και θα προσπαθήσει να μοιραστεί την δημιουργία του παιχνιδιού. Το θέμα είναι ποιος από όλους θα ηγηθεί στα δύσκολα γιατί τα πράγματα δείχνουν να μην έχουν κατασταλάξει εκεί.  

Ο Martynas Gecevicius δείχνει καλός σκόρερ και με τους Ισπανούς ήταν από τους καλύτερους, αλλά κάπου έμεινε περισσότερο έξω από ότι έπρεπε. Στο τρία μια από τα ίδια με πέρυσι με τους μικρούς Παπανικολάου και Keselj που είναι αθλητικά παιδιά και θα τους πλαισιώσει και ο Βασιλόπουλος αλλά πάλι… συγκεχυμένα και εκεί τα πράγματα.  

Η frontcourt του μοιάζει περίεργη ίσως και περιορισμένη, με δύο βραδυκίνητους ψηλούς, όπως ο Παπαδόπουλος και ο Γλυνιαδάκης από την μία, σαν αντίβαρο στην απουσία του Μπουρούση! Ο Pero Antic θα κάνει αυτό που θέλει ο προπονητής του να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες με το μακρινό σουτ (είναι Stretch-4 παίκτης δηλαδή), και πέρυσι έλειψε ένας τέτοιος παίκτης.  

Ο απόφοιτος του Butler, Matt Howard ψάχνεται ακόμα και ο Πρίντεζης ένα υβριδικό forward θα βοηθήσει όσο μπορεί. Ο μικρού αναστήματος PF/C Kyle Hines προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν από την Brose και δείχνει δυνατός και πολύτιμος με την κινητικότητα του αλλά θα ανταποκριθεί στο επίπεδο του Ολυμπιακού; Πάντως με την Bilbao ήταν αρκετά καλός.  

Το ρόστερ των "κόκκινων"
PG: Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Σλούκας, Β. Μάντζαρης
SG: Kalin Lucas, Martynas Gecevicius, Μιχ. Πελεκάνος
SF: Κώστας Παπανικολάου, Marko Keselj, Π. Βασιλόπουλος
PF: Pero Antic, Matt Howard, Γιώργος Πρίντεζης
C: Kyle Hines, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Α. Γλυνιαδάκης  

Σημαντικά σημεία  
Ο D'Or Fischer και ο Marko Banic πέτυχαν συνολικά 38 πόντους, πήραν 13 ριμπάουντ και είχαν 12/16 δίποντα και 14/15 βολές και 24 και 23 πόντους στο ranking, κάνοντας πολύ ζημιά και από μέση απόσταση.  

Και οι δύο ομάδες επιχείρησαν πολλά σουτ από μέση απόσταση αλλά με την Bilbao να είναι πιο εύστοχη και σε αυτήν την κατηγορία 13/27 ποσοστό 48.1% σε αντίθεση με τα 10/26 ποσοστό 38.4% του Ολυμπιακού. Πάντως και οι δύο ομάδες είχαν πολλές επιθέσεις από μέση απόσταση πράγμα ασυνήθιστο. Δεν ξέρω να είναι στο πλάνο των δύο ομάδων τέτοια σουτ γιατί ακόμα το δείγμα είναι μικρό ή αποτέλεσμα κακών επιλογών.  

Οι Ισπανοί πήγαν πολύ περισσότερο στην γραμμή της φιλανθρωπίας με ποσοστό 0.46 (23 βολές είχαν 20/23 αλλά και εξαιρετικό ποσοστό 86.9%)   Παρότι το παιχνίδι ήταν χαμηλών κατοχών (69-68 κατοχές) πράγμα που λογικά βόλευε τους Πειραιώτες και είχε μόνο 10 λάθη (οι Ισπανοί 15) έχασε καθαρά το παιχνίδι. Το τραγικό ποσοστό στα τρίποντα 17.6% -3/17 έριξε το eFG% στο 45%. Εξηγήσαμε ότι το eFG% συνυπολογίζει και το τρίποντο.

Οι 26 επιθέσεις από μέση απόσταση θα έπρεπε να είναι λιγότερες και να αυξηθούν οι επιθέσεις από κοντινή απόσταση. Περισσότερο inside game δηλαδή. Εκεί που ο Ολυμπιακός είχε το άκρως εντυπωσιακό 11/13 δηλαδή 84.6%!!!

Ας περιμένουμε
Γενικά τα ερωτήματα στον Ολυμπιακό είναι αν η ομάδα δεν έχει βρει ρόλους στους πολλούς ομολογουμένως παίκτες που έχει ή το υλικό του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις προδιαγραφές της ομάδας.  

Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα βαθμό ισχύουν και τα δύο. Οι "κόκκινοι" χτίζονται…για μια ακόμα φορά από την αρχή. Παράλληλα η μείωση του προϋπολογισμού κόστισε και σε ταλέντο. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η ομάδα είναι στο ξεκίνημα ακόμα και πολλά πράγματα ακόμα δεν έχουν φανεί.  

Απλά δεν αντέχει αυτή η ομάδα να μην παίξει πειθαρχημένα, με συγκεκριμένες αρχές και ρόλους και αυτό πρέπει να γίνει σύντομα. Αλλιώς πολλά παιδιά που στερούνται εμπειρίας μπορεί να χαθούν μέσα στην μετριότητα. Δηλαδή για να το πω απλά, είναι πολλοί οι παίκτες που ακόμα δεν έχουν καταλάβει και μαζί τους και εμείς… τι κάνουν ή τι πρόκειται να κάνουν στο μέλλον μέσα στο γήπεδο.  

Όταν η ομάδα θα βρει ρυθμό και θα επιστρέψουν όλοι οι παίκτες της είναι πολύ πιθανό να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες μας. Είπαμε το ρόστερ είναι μεγάλο και μπορεί κάποιοι παίκτες να δείξουν άλλο πρόσωπο στην πορεία και να βελτιώσουν την εικόνα του συνόλου. Σημαντικότατο ρόλο θα παίξει η κατάσταση του Σπανούλη.  

Μένει λοιπόν να δούμε στην πράξη από τι ακριβώς υλικά είναι φτιαγμένος ο φετινός Ολυμπιακός αυτή την περίοδο. Το δείγμα είναι απλά μικρό για να βγάλουμε από τόσο νωρίς ασφαλή συμπεράσματα. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...