Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΑΜΥΝΕΣ Match up Νο 2 -(ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Match up zone με διάταξη 1-2-2)


Το 1-2-2 Match-up Zone
ΑΠΟ ΤΟΝ COACH ΔΕΛΛΙΟ ΣΑΚΗ



Σχ5

Σχήμα 5 ( Αρχική τοποθέτηση παικτών )

Υπάρχουν διαφορές σε όλες  τις  match-up ζώνες.   Όλες οι διατάξεις έχουν ένα σκοπό να παίξουν επιθετική άμυνα  man-to-man στον παίκτη με την μπάλα.
Το πλεονέκτημα της αρχικής τοποθέτησης των παικτών στην match-up ζώνη   1-2-2 είναι ότι υπερασπίζεται τον κάθετο διάδρομο που οδηγεί προς το καλάθι.  
Στο σχήμα  5, βλέπουμε τον X5 και X4 να βρίσκονται  στο χαμηλό μπλοκ post, ο Χ1 και Χ2 βρίσκονται στον υψηλό post στην προέκταση της γραμμής των ελεύθερων βολών,  ενώ ο X3 παίρνει τον Ο3 σε άμυνα man to man ή αντίστοιχα ο Χ2 τον Ο3. 
 Ο παίκτης στη θέση X5 είναι ο καλύτερος ριμπάουντερ της ομάδας και σαν στόχο έχω την λήψη αρκετών ριμπάουντ και την εκδήλωση  επίθεσης σε κατάσταση αιφνιδιασμού.  

Σχ6


Σχήμα 6 (Αμυντική δράση σε κατάσταση στο Low Post – προσαρμογή παικτών)

 O Ο1 πασάρει την μπάλα στον Ο3 ο οποίος κινείτε προς  στη γωνία.   Αυτό είναι ένα συχνό τρικ για να προσπαθήσει η επίθεση να δώσει την μπάλα στο low post, ή να δημιουργήσει χώρο σε κάποιον παίκτη   ώστε να μπορεί να κόψει προς το καλάθι.
Η αμυντική αντίδραση είναι ως εξής για τον  X4 να κινηθεί προς την μπάλα και να μαρκάρει τον Ο3 με man to man  ενώ ο  X3 τον αντικαθιστά έχουμε αυτό που ακούτε rotasion θέσεων στο low post, ο X1  βρίσκεται κάτω από την γραμμή των ελευθέρων βολών  για να παίξει άμυνα  μεταξύ του Ο3 και Ο1 ( ανάλογα με το έχει αποφασίσει ο προπονητής) ο X2 «κλείνει» προς το high post να αποτρέψει τυχόν κάποιο κόψιμο ή να σταματήσει κάθε επιθετική ενέργεια  high-low , o X5  πηγαίνει σε βοήθεια στον Χ3 διότι στο σημείο εκείνο έχει πλεονέκτημα η επίθεση.

ΣΧ7

 Σχήμα 7: ( Αμυντική δράση όταν η μπάλα είναι στο Low Post – προσαρμογές )

Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί ταχεία αμυντικής δράσης.   Η άμυνα έχει στόχο ένα η μπάλα πάει στο low post να αναγκάσει τον επιτιθέμενο παίκτη να πασάρει την μπάλα μακριά από το καλάθι, οι  X3 και X5 κάνουν παγίδα (trap) στον O5 ενώ οι X4, X1, X2 προσαρμόζονται σε αυτήν την κατάσταση το πολύ να απέχουν 1 με 1,30 μέτρα από το low post.  
Εάν ο  O5 δεν είναι ο καλύτερος παίκτης της επιτιθέμενης ομάδος  τότε ο X3 προσπαθήσει να τον απομακρύνει από την μπάλα ή να υποχρεώσει να κάνει λάθος πάσα. Οι X1, X2, X3 είναι  ενεργοί και διαβάζουν καλά την επίθεση για τυχόν κοψίματα στους διαδρόμους ώστε να κλέψουν την μπάλα.

Σχ8


Σχήμα 8 ( Αμυντική δράση σε skip pass ή σε πάσα στον κεντρικό διάδρομο)

 Εδώ έχουμε μια ιδιαιτερότητα σε ότι έχει σχέση τον παίκτη Χ3,  ο X3 έχει την ευθύνη να μαρκάρει τον Ο2 στην αδύνατη πλευρά μετά την πάσα του Ο3 στον Ο2.
Οι  Χ1 και Χ2  και συγκεκριμένα ο Χ2 είναι και αυτό έτοιμος ώστε να βοηθήσει τον Χ3 και να του δώσει χρόνο οι X4 και X5  έχουν τις αρχικές τους θέσεις .
Τώρα εάν δεν κάνει πάσα στην αδύνατη πλευρά και την δώσει στον Ο1 στον κεντρικό διάδρομο τα μαρκαρίσματα είναι ο Χ1 τον Ο1  ο Χ3 τον Ο3 και ο Χ2 τον Ο2, οι Χ4 και Χ5 μέσα στο καλάθι στις αρχικές τους θέσεις.



Στο επόμενο θα σας αναλύσω την διάταξη match up zone 1-1-3






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...