Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Jump Shot.


Σημερινό αντικείμενο για σας φίλοι μου είναι αυτό που κάνει το άθλημα του μπάσκετ ένα από το πιο συναρπαστικά σπόρ ανά τον κόσμο, ποιο είναι αυτό ;  μα φυσικά το σουτ ( shot) και συγκεκριμένα το Jump Shot.
Η καθημερινή τριβή με το άθλημα του μπάσκετ (είτε εντός γηπέδου είτε εκτός γηπέδου)  μ’ έχει κάνει να πω ότι « Το μπάσκετ είναι ένα  σπουδαίο ομαδικό άθλημα, το οποίο μπορεί να δουλευτεί ατομικά. Το μόνο πρόσωπο που γνωρίζει αν εργάζεται σκληρά , είσαι εσύ ο ίδιος. Απλά θυμήσου ότι από τον αγώνα θα πάρεις ακριβώς ότι εσύ βάζεις μέσα. Γι’ αυτό δώσε τον καλύτερο σου εαυτό.» 
Στο παιχνίδι του μπάσκετ είναι δύσκολο να βρεις μεγάλους σουτέρ. Εάν θέλεις να γίνεις ένας μεγάλος σουτέρ , αυτό που χρειάζεται να κάνεις, είναι να αποφασίσεις ότι θα μπορέσεις να το καταφέρεις.
Πρέπει να προσπαθήσεις πολύ , να ξεπεράσεις τον εαυτό σου σε πολλά σημεία,  πρέπει να γίνεις ικανός σουτέρ. « Η ικανότητα είναι ο πλούτος των φτωχών» .
Παρακολουθώντας αρκετούς έλληνες και ξένους προπονητές ξεχώρισα τον coach Billy Donovan  Head coach του κολλεγίου της Florida (Νικ Καλάθης ) , λίγη σημασία έχουν τα ονόματα , «σημασία έχει όχι πως ξεκινάς άλλα πώς τελειώνεις»    

Θα σας παρουσιάσω επτά(7) σημαντικά σημεία για την προπόνηση του σουτ.


Έτοιμοί ; Πάμε!!!!!


1.    Η μπάλα πρέπει να στέκεται στα δάκτυλα (pads) του χεριού που κάνει το σουτ και όχι στην

         παλάμη.
2.    Ο καρπός σου πρέπει να λυγίσει μέχρι πίσω τόσο που να μπορείς να δεις το πίσω μέρος του   χεριού σου να ζαρώνει την ώρα που ακουμπάει στον ώμο  σου.
3.    Το βοηθητικό χέρι πρέπει να είναι δίπλα στην μπάλα για καλύτερη ισορροπία της μπάλας.
4.    Ο αγκώνας σου είναι λυγισμένο και πρέπει  να είναι κάτω από την μπάλα. Εάν ο αγκώνας σου δεν είναι κάτω από την μπάλα , θα επηρεάσει την ακρίβεια του.
5.    Όταν περιμένεις πάσα πρέπει να είσαι σε «θέση  ετοιμότητας» ή αλλιώς θέση 3ης απειλής (πάσα-ντρίπλα – σουτ) , με λυγισμένα γόνατα , τα πόδια  σου να στοχεύουν το καλάθι , τα χέρια σου έτοιμα με τα δάχτυλα προς τα επάνω, προετοιμασμένα να δεχτείς την μπάλα. Οι καλοί αμυντικοί παίκτες επανακάμπτουν γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να είσαι έτοιμος να σουτάρεις.
6.    Τα μάτια σου πρέπει να είναι καρφωμένα στον στόχο σου. Μερικοί άνθρωποι στοχεύουν στο πίσω μέρος της στεφάνης και μερικοί στοχεύουν  στο μπροστινό μέρος της στεφάνης . Είτε συγκεντρώνεις την προσοχή σου στον μπροστινό είτε στο πίσω μέρος , κράτα τα μάτια σου σε αυτό το σημείο και μην κοιτάς την μπάλα.
7.    Την ώρα που κάνεις το άλμα, «φτάσε ψηλά» και άφησε την μπάλα με ένα γρήγορο τίναγμα του καρπού σου και ένα καλό «follow through» . Το χέρι ακολουθεί την φορά της μπάλας και μένει ψηλά το οποίο θα σου δώσει καλή ανάποδη περιστροφή της μπάλας και θα κάνει το σουτ «απαλό» στην στεφάνη. 

Σημείωση : Ένας καλός παίκτης πρέπει να μπορεί να σουτάρει το ίδιο καλά  ύστερα από διαφορικές πάσες και είδη ντρίπλας. Όταν  σουτάρεις μετά από ντρίπλα η τελευταία θα πρέπει να είναι ψηλή και δυνατή έτσι ώστε να σε βοηθήσει να μπεις απευθείας στο σουτ. Όταν υποδέχεσαι την μπάλα να βρίσκεσαι ήδη σε θέση ετοιμότητας.


Συμβουλή – Προτροπή :  Είναι πολύ καλύτερο να κάνεις 100 σουτ με ταχύτητα αγώνα από το να κάνεις 500 σουτ με οκνηρό τρόπο.


«Όλοι οι άνθρωποι έχουν την θέληση να νικήσουν . Λίγοι έχουν την θέληση να προετοιμαστούν για να νικήσουν»  .




Μπορείτε να ακούτε τον coach Δελλιο και στον ραδιόφωνο στον Sport Fm 89,5 κάθε Δευτέρα και Παρασκευη (20:00–22:00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...