Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΛΕΞΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Νο 4


ΛΕΞΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Νο 4
 

 (Basketball Game Glossary) B.G.G

No 4

Σήμερα θα σας παρουσιάσω δεκαπέντε (15) ξενόγλωσσες εκφράσεις που αφορούν το άθλημα του μπασκετ σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Άλλες τις ακούτε από σχολιαστές αγώνων άλλες πάλι τις βλέπετε σε ξενόγλωσσα άρθρα άλλες δεν τις ξέρετε καθόλου.

Ξεκινάμε λοιπόν   


  1. Ball Hander: Ο χειριστής της μπάλας , καλός ντριπλέρ (Καλάθης Νικ)
  2. Aggressive Defense: Επιθετική άμυνα με κύριο στόχο να δημιουργήσει πρόβλημα στον συγχρονισμό της επίθεσης.
  3. Clear out / Isolation: Είναι το γνωστό σε όλου σας παιχνίδι απομόνωσης είτε σε κατάσταση 1 εναντίον 1 είτε μετακινώντας την άμυνα και δημιουργώ χώρο για τον συμπαίκτη μου. 
  4. Continuation: Πολλές φορές πολλοί παίκτες είναι στατικοί μετά την πάσα. Οι προπονητές ζητάνε την συνέχιση της επιθετικής κίνησης, κοινός κίνηση χωρίς την μπάλα αλλά συνεχή προσαρμογή σε σχέση παίκτη μπάλας.
  5. Court Vision: Η περιφερειακή όραση ενός παίκτη. Η οπτική επαφή μέσα στο γήπεδο (Διαμαντίδης)
  6. Early Post Up: Ένα γρήγορο παιχνίδι σε κατάσταση αιφνιδιασμού, στόχος να πάει η μπάλα στο ψηλό μου παίκτη όσο πιο κοντά γίνεται προς το καλάθι.
  7. Front Line: Το δυναμικό μίας ομάδας κοντά στο καλάθι, οι ψηλοί της παίκτες.
  8. Goaltending: Είναι η παρέμβαση στην πορεία της μπάλας προς το καλάθι, κούνημα της στεφάνης.  
  9. Inside Triangle: Όρος τριγωνική επίθεσης στην ρακέτα με 2 ψηλούς ( high – Low post) και 1 περιφερειακό παίκτη στην γωνία (corner).
  10. Key ή Paint: Η ρακέτα η αλλιώς στην ελληνική μπασκετική αργό χρωματιστό!!!!1
  11. Set Play: Επιθετικό παιχνίδι 5 εναντίον 5 
  12. Side Line Triangle: Όρος τριγωνικής επίθεσης με 2 περιφερειακούς παίκτες και 1 ψηλό παίκτη. ( ψηλός παίκτης Low Post) . 
  13. Side: Αμυντικός όρος για αντιμετώπιση σε πλάγιο pick n’ roll, στόχος είναι να οδηγήσω την επίθεση στην πλάγια γραμμή του γηπέδου. 
  14. Peek a Boo: Κίνηση περιφερειακού παίκτη ξεγελώντας την άμυνα δηλ. αντί να πάει να βγει από στημένο σκρίν πηγαίνει γύρω από αυτό στην  άλλη πλευρά. 
  15. Stutter Step: Κίνηση περιφερειακού παίκτη ,θέλει να ξεγελάσει τον προσωπικό του αντίπαλο  με  μια γρήγορη κίνηση ( βήμα ) το ποδιού του. Από εκεί που ξεγελά – γελά στην άλλη πλευρά – πηγαίνει στην αντίθετη πλευρά.

  Σακης Δελλιος Μέλος Σ.Ε.Π.Κ

ΥΣ1: Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή λίγο μετά τις οκτώ το απόγευμα μπορείτε να ακούτε μέσω του www.sport895.com  Sport FM Volos 89,5  τον coach Σάκη Δελλίο και στην εκπομπή Basket Time.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...