Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Απλά, οι καλύτεροι


Απλά όλη η αλήθεια σε ένα κείμενο, από τον Γίωργο Κογκαλίδη



Όταν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος -σε μια από τις πιο ατυχείς εμπνεύσεις του- επέλεξε τον Γιόνας Καζλάουσκας για τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, ήμασταν από τους λίγους που αντιδράσαμε. Όχι τόσο εναντίον του Λιθουανού, αλλά κυρίως επειδή είχαμε (κι έχουμε) ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στον Έλληνα προπονητή.

Οι αυλικοί (και από το δικό μας σινάφι) έσπευσαν να υπερασπιστούν την άποψη τού "πατερούλη " (όπως κάνουν πάντα, άκριτα) και ούτε λίγο, ούτε πολύ, θέλησαν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες προπονητές, που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Άρθρα επί άρθρων, με συμπυκνωμένη βλακεία, αναμεμειγμένη με δουλικότητα

- Ο Ηλίας Ζούρος κατέκτησε τα πάντα στη Λιθουανία και πλέον αναγνωρίζεται (από τους ίδιους που έλεγαν και έγραφαν "ποιος Ζούρος;", ως ικανότατος και με εμπειρία τεχνικός. Έμαθε μπάσκετ ταχύρυθμα, σε δύο χρόνια; Δεν νομίζω.

- Ο Φώτης Κατσικάρης είναι αυτή τη στιγμή το πιο "καυτό" όνομα στην Ισπανία, στο καλύτερο πρωτάθλημα τής Ευρώπης. Ο προπονητής με τον οποίο ΠΟΤΕ δεν μίλησε ο Βασιλακόπουλος και που τότε πολλοί έσπευσαν να υποτιμήσουν.

- Ο Αργύρης Πεδουλάκης, χωρίς χρήματα, πήρε το Περιστέρι και έδειξε πόσο σημαντική δουλειά μπορεί να κάνει ένας προπονητής, ακόμα και χωρίς τα απαραίτητα. Η αναγνώριση από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο παράσημο.

- Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος είναι πλέον "επίσημα" ένας από τους κορυφαίους προπονητές γυναικείου μπάσκετ στην Ευρώπη. Οι Λετονοί τον εμπιστεύτηκαν, οι Πολωνοί τον λάτρεψαν, οι Τούρκοι τον "άρπαξαν".

- Ο Κώστας Μίσσας έχει οργανώσει με μαεστρικό τρόπο τις μικρές Εθνικές, αυτές που ήταν "παραμάγαζα" προπονητών και μανατζαρέων, βγάζει πράγμα, σκάβει και βρίσκει… χρυσό.

- Νέοι προπονητές, όπως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Δημήτρης Πρίφτης, έχουν δώσει το στίγμα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχουν δεχθεί προτάσεις (εντός κι εκτός συνόρων), καταξιώνονται σε αντίξοες συνθήκες.

- Ακόμα και προπονητές που ενδεχομένως δεν θα σκέφτονταν κανείς για την Εθνική (Σούλης Μαρκόπουλος - Βαγγέλης Αλεξανδρής) έκαναν σπουδαία χρονιά. Όχι τίποτ' άλλο, αλλά να μην αδικήσουμε την προσπάθειά τους.

Οι Έλληνες προπονητές είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Κι όσοι προσωρινά τους απαξίωσαν, υποχρεώνονται να τους υμνήσουν, θεωρώντας πως εμείς έχουμε αλτσχάιμερ και ξεχάσαμε τις παπαριές που έλεγαν και έγραφαν.

Βεβαίως, δεν φταίνε αυτοί. Ο ΣΕΠΚ διοικείται από τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος -για τους δικούς του λόγους- επέλεξε να βρεθεί στο παρασκήνιο, να αποτραβηχτεί (προσωρινά) από τα φώτα. Δικαίωμά του να το κάνει για τον εαυτό του, όφειλε και οφείλει να καταδείξει (με κάθε τρόπο) την πραγματικότητα: ότι οι Έλληνες προπονητές είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη, ου μην στον κόσμο



kogas@on.gr 

Πηγή :  www.basketblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...